Wij

zijn

de

Blikfabriek

De oude Crown-site in Hoboken, gelegen tussen de Lage Weg en de Krugerstraat, wordt in de nabije toekomst omgevormd tot een nieuwe creatieve trekpleister.

Het terrein van 30.000m2 ligt er na de sluiting van de verpakkingsfabriek in 2013 verlaten en verloederd bij. Projectontwikkelaar DCB wil binnen enkele jaren de site volledig herontwikkelen. Aan de hand van een participatief traject wil de ontwikkelaar zoveel mogelijk mensen betrekken bij de herontwikkeling.

 

In afwachting van de definitieve herontwikkeling zal De Blikfabriek de komende jaren een creatieve aantrekkingspool voor Hoboken vormen door middel van een tijdelijke invulling met heel veel diverse partners. 

Om deze tijdelijke invulling te realiseren werden Stuurman vzw en communicatiebureau Yellow Submarine aan het werk gezet. Met een mix aan commerciële en socio-culturele activiteiten willen deze partners de site nieuw leven in blazen en ideeën verzamelen voor de uiteindelijke ontwikkeling.

 

Het terrein ligt vlakbij de Hobokense Polder, op de rand van woongebied en maakindustriezone en is goed bereikbaar vanuit de binnenstad (openbaar vervoer nabij – velostation – eigen parking). De site ligt tevens aan de twintigste-eeuwse stadsgordel, waar de stad Antwerpen onder de noemer Labo XX nieuwe stadsontwikkelingsprojecten begeleidt ter uitbreiding van de stad.

In de gebouwen op de Crown-site kwam reeds vanaf januari 2018 opnieuw een tijdelijke invulling die buurtbewoners, creatievelingen en vrijetijdsliefhebbers naar de site moeten trekken. Zo creëerde Garrincha een aantal binnenvoetbalveldjes waar kinderen en jongeren zich kunnen uitleven (opening eind april 2018). 

 

Ietstof vzw heeft sinds januari 2018 een nieuwe werking opgezet in De Blikfabriek waar met kwetsbare groepen wordt gewerkt. Ze bieden nu reeds workshops aan in de vorm van textielateliers en willen in de Blikfabriek op allerlei nieuwe domeinen doorgroeien (groenzien, ietsopwielen,…). 

Op dit moment worden verschillende partners aangeschreven om mee het Blikfabriekverhaal vorm te geven. Zo zijn er concrete toekomstplannen met Studio Start voor kunstenaars-ateliers. BIVAK richt deze zomer opnieuw een urban camping met bar in en zal zo het achterliggend bos ontsluiten.  Ell Circo D’ell Fuego bouwt na de zomer zijn nieuwe ateliers. De werking van Samen op straat en de workshopwerking ‘Digitale helden’ van cc Gravenhof worden geïmplementeerd op een goede plek in het geheel.

Er komt een nieuwe klimclub ism De Blok en we zoeken nog kleinschalige liefst lokale partners voor het uitbaten van een fietsenwinkel, barbershop, bakker, … .

 

Daarnaast zal De Blikfabriek zelf een aantal ruimtes uitbaten die polyvalent gebruikt kunnen worden door de buurt/scholen/bedrijven. We voorzien grote en kleine zalen, workshopruimtes, coworkplaatsen, aulafaciliteit, … .

Dit zijn de eerste bewoners van de Blikfabriek